Voor zelfstandige ondernemers Alyssa Pelletier en Will Hitchcock was het al snel duidelijk: als het voor je klanten niet uitmaakt waar je werkt, kun je net zo goed overal werken. Dat heeft het koppel ook heel letterlijk opgevat. Ze kochten een schoolbus voor 5.500 dollar, haalden die vervolgens (bijna) helemaal leeg en maakten hem voor 30.000 woon- en werkklaar. Nu rijden ze heel Amerika rond en zien ze dagelijks prachtige landschappen voorbijglijden. En als ze verliefd worden op een plek, houden ze halt en trekken ze erop uit met de fiets. Of ze gaan hiken of kayakken. Alles is mogelijk.
Alle luxe van een huis … maar dan op wielen
Alle voorzieningen zijn aanwezig in deze slimme schoolbus. Elektriciteit, isolatie, een composttoilet … En ze besteedden niet alleen aan de basics de nodige aandacht. Een goed uitgeruste badkamer, een gezellige slaapkamer, op maat gemaakte meubels en een garage annex opslagruimte mochten natuurlijk niet ontbreken. Een houten vloer en ledverlichting scheppen meteen de juiste sfeer. Pelletier en Hitchcock zijn vooral erg trots op hun keuken – en dan vooral op hun aanrecht. Dat maakten ze groot genoeg, want als fanatieke amateurchefs willen ze graag samen aan het fornuis staan.
Praktisch en slim te werk gaan
Dit ondernemende koppel denkt bijzonder praktisch. Dat merk je aan hun ‘rijregeling’ (om de twee uur afwisselen zodat er op tijd gerust wordt) en aan een aantal andere slimme keuzes. Zo kozen ze bewust voor een kleine oven die ze zo weinig mogelijk gebruiken. Bakken en braden kan perfect, maar dan wel met zo min mogelijk verlies aan zonne-energie. Het plafond boven hun keuken? Dat is uitgerust met een dunne plaat van roestvrij staal. Dat is gemakkelijk schoon te maken en voorkomt vochtvorming. Opbergruimte is er genoeg. Til het bed maar een keertje op. En niet alleen het bed, maar werkelijk elk meubelstuk verbergt opbergruimte, tot de zetel toe!
Energie
De schoolbus heeft een dieselmotor. Die rijdt ‘nine miles per gallon’, wat betekent dat hij per 100 kilometer zo’n 26 liter diesel verbruikt. Dat is aan de hoge kant, maar het koppel redeneert dat het bij een conventionele woning minstens zoveel zou kwijt zijn aan huur of de afbetaling van hun lening. De elektriciteit wordt voorzien door zonnepanelen, die batterijen onderaan de bus opladen. Middels twee verschillende systemen runnen ze enerzijds hun verlichting en huishoudelijke apparaten, en anderzijs hun stopcontacten. De koelkast, het fornuis, de oven en de waterkoker werken dan weer op propaan – waarmee de schoolbus ook wordt opgewarmd.
Foto’s: Houzz.com