Quantcast
Channel: Design woningen – Inspirerend Wonen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 141

Een extensief groendak: je eigen Hobbithol binnen handbereik!

$
0
0

Van een grijze stad of een grauw dorp wordt niemand blij. Tuintjes doen al veel voor een vrolijkere aanblik, maar waarom laat je de natuur ook je dak niet overnemen? Hoewel we groendaken meestal met platte oppervlakken associëren, houden ze prima stand tot een hellingsgraad van 45 graden. Zet je schrap voor een groene revolutie.

Voordelen op je dak!

Een groendak is niet alleen een lust voor het (tuiniers)oog, het heeft ook tal van andere voordelen.

  • Het verbetert de waterhuishouding door regen op te vangen, te bufferen en afvoerpieken te vermijden. Een druppel op een hete plaat? Zeker niet. Je hebt niet alleen minder last van plassen rondom je eigen huis, maar je verlicht ook de belasting op het hele rioleringsnet.
  • Het isoleert en vangt grote temperatuurschommeling op het dak op.
  • Het zorgt voor aankleding én afscherming. Zo krijgt je dak een langere levensduur.
  • Het zuivert de lucht (niet zo fijn voor fijnstof, maar voor je longen uiteraard wel tof) en het versterkt de biodiversiteit.
Bron: http://www.alfredetcompagnie.com/cms/fr/grandir-par-nature/les-avantages-davoir-un-toit-vegetal/

Bron: Afred & compagnie

Extensief versus intensief – qué?

Groendaken heb je in twee grote categorieën: de intensieve en de extensieve.

  • De eerste variant is een echte tuin bovenop het dak. Bomen, struiken, bewandelbare gazon …: alles is mogelijk. Dankzij een intensief groendak heb je wel extra leefruimte, maar ook bijkomende besognes. Je moet bijvoorbeeld een aangepaste draagstructuur installeren voor al dit gewicht.
  • Met een extensief groendak ga je ook exotisch en wél zonder zorgen, want het bestaat enkel uit lage begroeiing.

Extensieve groendaken in alle vormen en mat(t)en

Bron:

Bron: natuurlijkdak.be

Het meest voorkomende type is een sedumdak. Sedum is een sjiek woord voor vetplanten, die je dak van een bonte mix van kleuren, bloeiperiodes en planthoogten voorzien. Liever nog meer afwisseling? Plant er gerust wat kruiden tussen. Een turfdak is ook een topper voor wie een wat woestere, Scandinavische uitstraling verkiest. Het gras dat erop groeit is langer en ruiger.

Wie uit zijn dak gaat bij het zien van madeliefjes en boterbloemen kan zelfs een heuse bloemenweide aanleggen. Informeer je goed, want hoewel bloempjes er rank en fijn uitzien, weegt dit soort dakbedekking al gauw heel veel.

Wortels door het plafond?

Groendaken zijn opgebouwd uit verschillende laagjes. De dikste hebben er meer dan de gemiddelde tiramisu en bestaan uit – haal diep adem – een waterkerende laag, een wortelkerende laag, een beschermlaag, een drainagelaag, een filterdoek, een substraatlaag (de voedingsbodem), een erosielaag en tot slot de vegetatielaag zelf. Duizelt het je al? Geen zorgen: lang niet alle groendaken hebben er zoveel nodig. De wortel- en waterkerende laag kun je bijvoorbeeld combineren, en voor schuine daken hoeft een drainagelaag vaak niet.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 141