De nieuwe Japanse architectuur is een mengelmoes van moderne stromen en oude recepten. Het GO-BANG-huis van Takeru Shoji Architects is een prachtig voorbeeld van hoe het Japanse equivalent van een fermette in een moderne jas wordt gestoken.
Takeru Shoji Architects
Takeru Shoji Architects is het bedrijf achter de beroemde Japanse architect Takeru Shoji. Het bureau ontwerpt woningen die de moderne noden op de Japanse woonmarkt invullen zonder het verleden van de Japanse architectuur te verloochenen. Het motto van Takeru Shoji zie je rechtstreeks terugkeren in de ontwerpen:
“Het is niet enkel mijn doel gebouwen te creëren om in te wonen of in te winkelen, het hoofddoel is de mensen die zich in het gebouw begeven gelukkig te zien.”
Minimalistische architectuur: GO-BANG
In de structuur van het GO-BANG-huis kun je twee verschillende zones onderscheiden. De eigenlijke woonzone is omgeven met een ruwere zone genaamd ‘doma’.
In het traditionele Japanse huis is de doma een ruimte met een aangestampte aarden vloer waar het materiaal voor op het veld te gaan werken werd bewaard. In GO-BANG is de doma de ideale plaats om je motor of fiets weg te zetten of om je hobby te beoefenen. De doma is echter geen afgesloten geheel. Met verschillende glazen wanden en gemeenschappelijke ruimtes ontstaat er een organische eenheid.
Het hart van het huis is de echte woonzone. In dit stuk van het GO-BANG-huis wordt een strakke, minimalistische afwerking gecombineerd met huiselijke elementen. Om de scheiding met de doma te duiden, hebben Takeru Shoji Architects gekozen voor een resem aan houten afwerkingen die warmte en gezelligheid creëren.
Architectuur voor het moderne Japan
Ruimte is het sleutelwoord in de Japanse architectuur. In de verstedelijkte gebieden zoeken vele bewoners naar een veilige thuishaven die compact en leefbaar is. De ontwerpen van Takeru Shoji Architects spelen hierop in door verruimende elementen in elk ontwerp te steken. Het paradepaardje op het vlak van ruimtebesparing zit in het GO-BANG-huis in het gebruik van de steunpilaren.
De woning bevindt zich in Nagaoaka, een middelgrote stad zo’n 250 kilometer ten noorden van Tokio. Elke winter valt er een dik pak sneeuw waardoor een goede ondersteuning van het dak van vitaal belang is. Takeru Shoji Architects zijn erin geslaagd om alle steunpilaren uit het huis te verplaatsen naar de overgangen van de doma en het binnenhuis waardoor er meer open ruimtes zijn.
Lees ook het artikel over het 1.8M-Width House, een ander voorbeeld van de compacte Japanse bouwstijl.