‘Bungalow.’ Het woord heeft een wat ouderwetse bijklank. Alsof een bungalow – een woning zonder bovenverdieping – per definitie uit de mode is. Onterecht dus, die mening. Bungalows waren lange tijd de favoriet van eigenwijze modernisten. Architect Wim Heylen bewijst met zijn creatie Woning CW in het Belgische Nazareth dat je met een lage woning van bakstenen en beton nog altijd kunt uitblinken in architectuur en design.
Eerbetoon aan de bungalow
Op een grote bouwgrond in Nazareth ontwierp architect Wim Heylen uit Wondelgem een bungalow die subtiel teruggrijpt naar onze beeldvorming over bungalows. De rechte vormen en horizontale lijnen doen denken aan het modernisme van de jaren 70, terwijl de schoorsteen, de overkapping en de ingebouwde houtmijt associaties oproepen met vakantiewoningen van weleer.
Heylen gebruikte beton en een gevelsteen in een lichte kleur. Samen met glas, aluminium en hout levert dat een zacht en rustgevend kleurenpalet op. De combinatie met het grote, open perceel en het achterliggende bos maakt dat de woning zich van haar buren onderscheidt en een andere sfeer uitstraalt. Een sfeer van vakantie, wellness, rust.
“We hebben ervoor gekozen om geen bouwwerk te maken dat in concurrentie treedt met andere typologieën en bouwstijlen in de omgeving, maar om een discrete bungalow te bouwen die verwijst naar het gebouw dat hier vroeger stond”, aldus architect Heylen.
Modern, open, licht
Het grondplan heeft de vorm van een trapezium. Vooraan maakte Heylen een uitsnijding die als inkom en carport dient, terwijl een uitsnijding aan de tuinkant het ideale terras vormt. Het woongedeelte ligt volledig aan de westkant en vangt ’s avonds het laatste zonlicht. De vier slaapkamers liggen in het oosten, zodat de bewoners opstaan met de eerste zonnestralen.
Inspiratie: dezeen.com | Foto’s: Stijn Bollaert