Quantcast
Channel: Design woningen – Inspirerend Wonen
Viewing all articles
Browse latest Browse all 141

Klein, kleiner, kleinst: ‘pet architecture’

$
0
0

Inspirerende architectuur hoeft niet monumentaal te zijn. Al blijft het formaat van een Hardin Opera House natuurlijk indrukwekkend, toch verdienen ook kleine huisjes onze aandacht. Hoe meer de bewoonbare oppervlakte krimpt, hoe meer terrein minibouwsels (letterlijk) winnen. Ze vragen minder energie om te verwarmen of te verlichten, ze zijn milieuvriendelijk, goedkoper in onderhoud… en ongelofelijk schattig. Die snoezeligheid zit ook vervat in de term die het Japanse architectenbureau Atelier Bow-Wow bedacht voor ieniemienie gebouwen die de verloren spleten tussen andere panden opvullen: ‘pet architecture’.

Groter dan een konijnenhol, kleiner dan een hondenhok

Bron: townhousecenter.files.wordpress.com

Bron: TownhouseCenter.org

‘Pet architecture’ wordt omschreven als ‘bigger than dog houses and smaller than rabbit holes’. Toch heeft de term voor de Bow-Wow-architecten niets negatiefs. Bedenkers Momoyo Kajima en Yoshiharu Tsukamoto verklaren hun liefde als volgt: ‘Huisdieren zijn klein, grappig en charmant. In wat wij ‘pet architecture’ noemen, ontdekken we dezelfde trekjes. En ze duiken op de meest onverwachte plaatsen op.’

Omdat ‘pet’-gebouwen zo klein zijn en ze onvermijdelijk tegen reuzen aanschurken, lijken ze op het eerste zicht niet helemaal te passen in hun omgeving. Ook deze typische eigenschap zit volgens Kajima en Tsukamoto vervat in hun benaming. Huisdieren zijn namelijk ook geen ‘logisch onderdeel’ van onze huiskamers, en toch veroveren ze in een mum van tijd hun eigen (soms niet eens zo bescheiden) plekje. Het ‘Pet Architecture Guide Book’ van Bow-Wow voorspelt zelfs dat de ‘pets’ van de stedelijke architectuur hetzelfde positieve effect op hun omgeving zullen hebben als huisdieren op hun baasjes.

‘Pet architecture’: da’s dan proppen?

Bron: flavorwire.com

Bron: flavorwire.com

Hoewel vissen ook huisdieren zijn, is het sardientjes-in-blik-gevoel uiteraard niet waar Atelier Bow-Wow op mikt. Hun minihuisjes zijn verrassend licht en ruim. Vanwege hun kleine oppervlak en hun speciale vormen – de percelen die ze zich toe-eigenen, zijn meestal restruimtes – worden ‘pet’-projecten ontworpen om het maximum uit de beschikbare ruimte te halen. Over elke vierkante centimeter wordt nagedacht en elk hoekje wordt benut.

Bron: ArchDaily.com

Bron: ArchDaily.com

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 141